Geensnor legt uit: Mastodon en Activitypub

Het internet staat vol met alternatieven voor Twitter en Facebook. Telkens wanneer er #ophef is, dreigt iedereen massaal te vertrekken van beide netwerken. Mastodon is ook weer zo’n nieuw sociaal netwerk, maar wel eentje die werkt met Activitypub waardoor er wat meer achter zit dan de zoveelste Facebook-maar-dan-niet-Facebook.

Mastodon

Mastodon is een Twitterachtig sociaal netwerk dat decentraal is opgezet. Niet zo decentraal dat je alle meuk op je eigen computer hebt staan, maar wel “Federated”. Dit betekent dat je uit verschillende instanties kan kiezen als je je aan wilt melden. Elke instantie kan z’n eigen regels, kosten of cultuur hebben. Net zoals op geensnor.nl zijn de admins heer en meester van een instantie. Instanties kunnen wel met elkaar praten als de admins dat toestaan (staan ze meestal wel gewoon toe). Voorbeeld van twee grote instanties zijn mastodon.social en mastodon.xyz. Om een gebruiker te vinden moet je niet alleen z’n gebruikersnaam weten, maar ook z’n instantie. Voor geensnor is dat bijvoorbeeld @geensnor@mastodon.xyz. Door hun eigenschappen vormen instanties een soort subnetwerken binnen Mastodon. Doordat instanties andere instanties kunnen blokkeren hoef je waarschijnlijk niet al te bang te zijn voor alleen maar neo nazi’s in je tijdlijn.

Mastodon heeft ook Android en iOS apps. Dit is de fijnste voor iOS: https://itunes.apple.com/us/app/amaroq-for-mastodon/id1214116200

Activitypub

So far so good. Sociaalnetwerkje, beetje decentraal, instanties, dingetjes, etc.. Maar dan… Mastodon werkt met Activitypub. Activitypub is een “sociaal netwerk protocol” dat bijna goedgekeurd is door de W3C. Activitypub zorgt er niet alleen voor dat de Mastodon instanties met elkaar kunnen praten, maar zorgt ervoor dat alles met elkaar kan praten. Elke blog, sociaal netwerk, wiki, instagram clone, cloud toepassing, notitie appje, whatever, krijgt een “sociaal sausje” zodra het Activitypub implementeert. En dat is best wel cool (vind ik dan…). Dit betekent dat al die toepassingen likes, retweets, reacties, gebruikers, etc. kunnen uitwisselen. De reacties op een tweet (“Toot” in Mastodon trouwens) in Mastodon zijn bijvoorbeeld dezelfde reacties als de reacties onder een video op Peertube (Youtube clone). Alsof je je in Youtube kan abonneren op iemands Instagram! Een van de bekendere Facebook-maar-dan-niet-Facebooks van dit moment, Diaspora, is ook druk bezig met Activitypub.

Of dit allemaal zo groot gaat worden als de bekende sociale netwerken valt natuurlijk te betwijfelen. Maar het is in elk geval een nieuwe manier om naar het hele sociale gebeuren op internet te kijken.

Geensnor op Mastodon: @geensnor@mastodon.xyz

Tocht bij de voordeur

De oplettende lezer heeft al veel eerder ontdekt. Ik heb een woning waar eigenlijk non stop wel aan te klussen valt. Het huis is uit 1925. Karakter te over….maar daardoor ook altijd wat doen. Hee maar…..karakter Erik!

De voordeur in onze woning is volgens de buurman erin gehangen door bouwvakkers…maar wel lekker zwart. Dat was volgens hem de reden dat hij er eigenlijk niet lekker inhangt. Nou goed dat zal best en hij hangt er ook niet fijn in. Onder de deur was een kier van 1 cm en aan de zijkanten was er eigenlijk te weinig ruimte voor een normale tochtstrip/profiel of tochtband. Wacht…dat leg ik ff uit

Tochtstrip, tochtprofiel of toch band

Die borstels…die gebruik je vooral in binnendeuren. Makkelijk te monteren en sleept fijn het stof heen en weer. Die rubberen profieltjes kun je mooi blind monteren en zijn lekker eenvoudig aan te brengen door middel van plak strips. Praktijk leert wel dat ik al heel vaak daar uren mee bezig ben geweest en uiteindelijk bleek dat het raam niet meer dicht wil. Let dus goed op de dikte. Tevens is het een beetje een jungle qua vormpjes. P profiel, D profiel, je noemt het maar. En geen idee wanneer je wat nou waar moet gebruiken. Ik weet het niet. Het is super handig en snel, en werkt best goed. Maar ze gaan los na een paar jaar, en worden ranzig, en vergaan, en zijn lelijk, en weet ik veel.

Wat je echter ook hebt, met name voor voordeuren, zijn tochtstrips aan een aluminiumprofieltjes. Inbouw en opbouw. Moderne deuren (na 1975) zijn eigenlijk standaard voorzien met inbouw tochtstrip. Die zit mooi aan de binnenzijde van het kozijn, en zie je dus niet.

Inbouwtochtstrip


Maar goed..daarvoor moet je dus wel ruimte hebben. In mijn huis hadden de zwartwerkers er voor gekozen om die ruimte niet over te laten dus zat de deur strak tegen het kozijn. No way dat daar nog een tochtprofiel tussen kan zonder dat ik de deur opnieuw uit het kozijn moest halen en de scharnieren moest verplaatsen. Gelukkig heb je daarvoor ook opbouw tochtprofielen.

en de opbouw variant.

Enige nadeel. Je ziet wel die alu profieltjes aan de buitenkant van je huis. Let bij montage er ook even op dat aan de bovenkant het profiel er nog wel tussen past. Laat dus 2 cm over aan de bovenkant. Ook aan de dorpelzijde goed opletten. Je kan niet in de hardstenen dorpel timmeren dus een drupje montagekit doet wonderen.

Zaterdagavondvertier 2

Nouja vertier…het is in ieder geval een stukje cult. Gayniggers from outer space is een satirische Blaxploitation film en eigenlijk wel een hoogtepunt in een vrij bizar subsubsubgenre…

The film follows a group of intergalactic homosexual black men from the planet Anus, who discover the presence of female creatures on planet Earth. Using rayguns, they proceed to eliminate females one by one from Earth, eliciting gratitude from the previously oppressed male population.[1] Before leaving the planet, they leave behind a “Gay Ambassador” to educate the Earthlings about their new way of life.

Nou goed…voor als je knetterstoned en dronken nog een stukje vertier zoekt. Nuchter zou ik het niet doen…